آب در زندگي بشر اهميت بسزايي دارد ، از اين رو آب را مايه حيات مي‌نامند. اهميت اين موضوع وقتي قابل لمس است كه در يك روز گرم تابستاني، بي‌آبي را تجربه كرده باشيد و تشنگي روح و جسمتان را آزرده باشد.


روزگاري نه‌چندان دور، زماني كه خبري از آلودگي‌هاي زيست ‌محيطي نبود ، هرجا كه چشمه‌اي از دل خاك مي‌جوشيد ، آب آن مورد استفاده شرب قرار مي‌گرفت ولي اكنون با توسعه جمعيت و پيشرفت تكنولوژي در كارخانجات و... مي‌توان بجرات گفت كه ديگر آب هر چشمه ساري قبل از اين كه مورد آزمايش قرار بگيرد ، آشاميدني نيست و بايد جوانب احتياط را در مصرف آن مدنظر گرفت تا انواع و اقسام بيماري‌هاي عفوني و انگلي همچون سيلي بي‌رحم، باعث شكسته شدن سيستم دفاعي بدنمان نشود.

دكتر سيدعلي كشاورز ، متخصص تغذيه و مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفتگو با جام‌جم ، آب‌هاي آشاميدني را به 3 دسته سبك ، متوسط و سنگين تقسيم كرده و مي‌افزايد: در آب‌هاي سبك ، املاح بسيار كمي وجود دارد كه معمولا كمتر از 100 پي‌پي‌ام عناصر معدني در آن يافت مي‌شود كه طبيعتا اين چنين آبي ، معدني ناميده نمي‌شود.

وي در تعريف آب متعادل معدني مي‌گويد: آبي كه عناصر معدني‌اش بين 50 تا 300 پي‌پي‌ام است، آب معدني ناميده مي‌شود و آب‌هايي كه بيشتر از 300 پي‌پي‌ام املاح داشته باشند، به آب‌هاي سنگين معروف هستند كه طبيعتا نمي‌توانند در شرايط طولاني‌‌مدت مناسب باشند؛ چراكه ممكن است اين آب، رنگ چاي را تغيير دهد يا در عمل‌آوري و طبخ غذا و كيفيت پخت اثر داشته باشد.

به گفته اين متخصص تغذيه، معمولا آب شربي كه در دنيا تحت عنوان آب معدني استفاده مي‌شود، ميزان عناصرش روي برچسب بطري نوشته شده است تا به اين گونه مصرف‌كننده با آگاهي بيشتري آب را انتخاب كند.

اين استاد دانشگاه با اشاره به اين كه نيترات بالاي آب، مربوط به آب چاه‌هاي مناطق شهري است، عنوان مي‌كند: مثلا وقتي 40 الي 50 درصد از آب كلانشهرها از چاه‌هاي زيرزميني برداشت مي‌شود، هميشه خطر نيترات در آب مطرح است چرا كه ممكن است به مرور زمان، فاضلاب‌ها به داخل چاه‌ها نشت كرده و آب را آلوده كند كه در آب‌‌هاي معدني چنين انتظاري نمي‌رود.

وي اظهار مي‌كند: نوع و تركيب املاح آب مي‌تواند در به وجود آوردن بيماري‌ها تاثيرگذار باشد. به عنوان مثال نيترات بالاي آب خطر سرطان‌زايي را بالا مي‌برد، بنابراين آب‌هايي كه نيتراتشان بيش از حد مجاز است درصد ابتلا به سرطان در مردم آن منطقه بالا مي‌رود.

دكتر كشاورز با بيان اين كه اگر سديم آب بالا باشد، آب شور شده و در نارسايي كليه و فشار خون تاثيرگذار خواهد بود، اذعان مي‌كند: وجود پتاسيم در آب شرب نيز مي‌تواند افراد را درگير نارسايي‌هاي كليوي كند، به همين جهت در شهرهاي بزرگ معمولا از طريق سازمان آب، آب آشاميدني آزمايش و نتايج آن اعلام مي‌شود كه متاسفانه در كشور ما اطلاع‌رساني در اين زمينه بسيار ضعيف است.

آنچه بايد بدانيد
غلظت زياد متان در آب بوي سير به آن مي‌‌دهد

غلظت زياد H2S در آب بوي تخم‌مرغ گنديده مي‌دهد و مزه چاي، قهوه و غذاها را تغيير مي‌‌دهد كه ناشي از ورود فاضلاب‌ به آب‌هاي طبيعي است.

مزه شور آب ناشي از غلظت يون كلر است

مزه گس در آب مربوط به آهن و آلومينيوم است، پس بهتر است قبل از مصرف هر آبي به عنوان شرب، از صحت و سلامت آن اطلاع كسب كنيد.